Nieuwe schoolstraat aan VBS De Rodenburg

Stad Kortrijk blijft verder inzetten op een veilige verkeersomgeving voor de schoolgaande jeugd. Aan het Rodenburgplein, ter hoogte van vrije basisschool De Rodenburg, wordt een schoolstraat geïnstalleerd.

Schoolstraat Marke
  • jpg
Schoolstraat Marke

Dit betekent dat op alle schooldagen alle inrijdend autoverkeer (met uitzondering van fietsers) verboden is tussen 8.15 en 8.35 uur en tussen 15.50 en 16.15 uur. De schooluren vormen op woensdag en vrijdag een uitzondering waarbij respectievelijk van 11.30 tot 12 uur en van 14.50 tot 15.15 uur een rijverbod geldt. De school zal tijdens deze uren dranghekken plaatsen op de straat om het rijverbod te verduidelijken.

Vervolg op proefproject

In de schoolomgeving van VBS De Rodenburg aan het Rodenburgplein vond in juni al een proefproject plaats waarbij het noordelijk gedeelte van het plein volledig autovrij werd gemaakt. Dit om de kinderen in een nieuwe schoolorganisatie (door corona) de nodige ruimte te geven en de omgeving verkeersveiliger te maken. Dit proefproject werd geëvalueerd en de school was vragende partij om de straat blijvend af te sluiten voor het autoverkeer.

Van tijdelijke maatregel naar permanente oplossing

Het permanent verkeersvrij maken van het noordelijk deel van het Rodenburgplein vraagt echter aanpassingen aan het openbaar domein om de neveneffecten van deze ingreep te kunnen opvangen. De (structurele) maatregelen die hiervoor nodig zijn worden verder uitgewerkt en geraamd. Ondertussen installeert Stad Kortrijk de schoolstraat om ook tijdens de verdere uitwerking van dit project te kunnen ingaan op de vraag van een veiligere schoolomgeving. Op deze manier kan het project degelijk uitgewerkt worden en dient de school niet terug te gaan naar de oorspronkelijke situatie. Deze maatregel wordt in de tweede helft van het schooljaar samen met de school en de buurt geëvalueerd.

Verkeersveiligheid zal altijd een prioriteit blijven, zeker in schoolomgevingen. Daarom ben ik zeer blij met deze nieuwe schoolstraat. We gaan samen met de scholen in Kortrijk op zoek naar nog plaatsen waar een schoolstraat mogelijk is. Axel Weydts, schepen van Mobiliteit 

plan.jpg
  • jpg

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL