Kortrijk definieert "mondmaskerplicht op drukke plaatsen"

Op de Nationale Veiligheidsraad werd afgelopen woensdag onder meer beslist dat de algemene mondmaskerplicht opgeheven wordt vanaf 1 oktober. De raad blijft het dragen van een mondmasker evenwel verplichten "op drukke plaatsen" en laat het aan de lokale besturen over om die te definiëren. Hieronder een overzicht voor Kortrijk en deelgemeenten (vanaf 1 oktober).

Knipsel.JPG
  • JPG
Knipsel.JPG

Mondmaskerplicht blijft in winkelwandelgebied en op markten

Kortrijk besliste vorige week al dat het vanaf 1 oktober niet langer verplicht is om een mondmasker te dragen in open lucht binnen de R36. Mondmaskers zijn wel nog steeds verplicht in het winkelwandelgebied en op markten (incl. brocante en rommelmarkten en kermissen), aangezien dit drukke plaatsen zijn waar de afstand van 1,5 meter niet steeds kan gegarandeerd worden. Ook op grote evenementen in open lucht (bv. Depart XXL) verandert er voorlopig niets en blijft het dragen van een mondmasker verplicht. Het is bovendien nog steeds verplicht om op alle publiek toegankelijke plaatsen in open lucht een mondmasker of alternatief in stof op zak te hebben. 

Mondmaskerplicht blijft behouden in openbare stadsgebouwen, versoepeling bij huwelijken/jubilea

Kortrijk behoudt de mondmaskerplicht in openbare gebouwen. Je zal dus nog altijd een mondmasker moeten dragen in het stadhuis of andere openbare gebouwen van de stad (bibliotheek, musea, schouwburg, containerparken, ...). Er komt wel een versoepeling van de mondmaskerplicht bij plechtigheden (trouw, jubilea) in de trouwzaal van het stadhuis. Zodra je neerzit in de trouwzaal mag het mondmasker af tijdens de plechtigheid. Wie rondloopt (fotograaf, receptiepersoneel, ...), is wel nog steeds verplicht om een mondmasker te dragen. Ook in de hal van het stadhuis en bij het zich verplaatsen, blijft het dragen van een mondmasker verplicht. Na elke plechtigheid worden alle stoelen, banken, plexiglas en tafel telkens ontsmet. 

Kortrijk roept studenten op om de horecaregels te respecteren

Bij de start van het school- en academiejaar is het ook in de Kortrijkse uitgaansbuurt van de Burgemeester Reynaertstraat vaak erg druk. Het "straatje" is sowieso erg smal en de uitgebreide terrassen XXL hebben de beschikbare ruimte verder ingenomen. Nochtans geldt ook daar de regel dat klanten en passanten op elk moment 1.5 meter afstand van elkaar houden en dat bubbels aan hun tafel blijven zitten. De politie stelt echter vast dat deze coronamaatregelen vaak te nonchalant opgevolgd worden. Klanten blijven staan tussen de terrassen, lopen van de ene tafel naar de andere of vergeten hun mondmasker te dragen. Ook de camerabeelden bevestigen dit.

Om deze kwalijke trend tegen te gaan en het de politie eenvoudiger te maken om een goede doorstroming te garanderen, is het voortaan verboden om stil te blijven staan in de Burgemeester Reynaertstraat. Het verbod geldt ook voor de zone aan de in- en -uitgangen van de straat (zie plan infra). Verplaatsingen van en naar tafels mogen wel, mits het dragen van een mondmasker (algemene horecaregel). Ook de uitgaansbuurt op 't Hoge wordt permanent gemonitord. Indien nodig kan de regeling ook daar ingevoerd worden. 

Stad en politie benadrukken dat het niet de bedoeling is om volop boetes uit te schrijven. Zij willen in de eerste plaats sensibiliseren en jongeren aanmoedigen om te blijven zitten en zo voldoende afstand te houden. Wie echter volhardt in het negeren van de maatregelen riskeert nu dus ook een (proportionele) GAS-boete. 

stilstand-9900000000079e3c.jpg
  • jpg

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL