Ontleen voortaan ook e-boeken op je eigen toestel via de bibliotheek

Kortrijk tekent in op het Vlaamse e-boekenplatform van vzw Cultuurconnect. Zo wordt het nog makkelijker om e-boeken te lenen. De leden van de bib kunnen zo voortaan telkens 2 e-boeken ontlenen op een eigen toestel en hoeven niet langer een e-reader van de bib te ontlenen.

pexels-perfecto-capucine-1329571 (1).jpg
  • jpg

Stad Kortrijk blijft inzetten op digitale transformatie. In de openbare bibliotheek van Kortrijk werd de laatste jaren al geïnvesteerd in e-readers. De bibliotheek had intussen 40 exemplaren in voorraad waarop e-boeken uit een collectie van 445 titels konden worden ontleend. De e-readers waren steeds uitgeleend en de vraag kwam om ook op eigen toestellen boeken te kunnen ontlenen.

Nu stapt de stad mee in op het Vlaamse e-boekenplatform. Via dit platform zullen leden van de bib telkens 2 e-boeken kunnen ontlenen, nog eens 2 e-boeken reserveren en elk digitaal boek maximaal zes weken houden. Het ontlenen van de e-boeken kan op tablet, smartphone, computer en de meest e-readers van courante merken zoals Kobo en Tolino. De titels zijn rechtstreeks in de online catalogus van de bib te vinden. Nog een bijkomend voordeel: doordat de titels na zes weken automatisch van het toestel verdwijnen, hoeft men zich geen zorgen te maken over een boete.

De collectie bestaat uit ruim 2.500 titels. Het betreft een divers aanbod van voornamelijk Nederlandstalige literaire en populaire romans, toegankelijke non-fictie en een beperkt aanbod Engelstalige werken. Leners kunnen in één klik boeken lenen en lezen van onder andere Arnon Grunberg, Kris Van Steenberge, Stefan Brijs, Luc Deflo, Pieter Aspe, Per Olov Enquist, Nicci French, Rudi Vranckx, Bart Aerts, Josje Huisman en Pascale Naessens. De meerderheid van de Vlaamse uitgevers zet haar schouders onder het platform.

Er is een online stappenplan beschikbaar voor wie minder digitaal vaardig is. Ook de bibliotheekmedewerkers staan paraat om de leden te helpen hun weg te vinden in het ontlenen van e-boeken. Leners kunnen zich aanmelden met hun Mijn Bibliotheek-profiel. De dienst wordt aangeboden met het cloudLibrary-platform en is een samenwerking tussen Cultuurconnect, Standaard Boekhandel en Bibliotheca.

Bibliotheek Kortrijk is één van de ruim 160 bibliotheken die mee op de kar springt van dit e-boekenplatform. De overeenkomst heeft een duurtijd van zes jaar. De 40 e-readers die de bibliotheek heeft, zullen ook nog steeds uitgeleend kunnen worden.

We willen met onze bibliotheek een voortrekker zijn op vlak van digitale transformatie. Intekenen op dit platform heeft als voordeel dat men nog toegankelijker e-boeken kan ontlenen. We zetten jong en oud, digitaal vaardig of digibeet er toe aan om de wereld van e-boeken te ontdekken. Axel Ronse, Schepen van Cultuur

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL