Lancering onthardingsproject parking Groeningelaan

Stad Kortrijk realiseert de komende jaren veel inspanningen om de leefbaarheid van onze stad te versterken. In het bestuursakkoord werd onder meer het ‘ontharden van parking Groeningelaan’ als een belangrijk leefbaarheidsproject opgenomen. Met deze ontharding creëren we extra zuurstof voor onze binnenstad (meer groen, rust en ontmoeting) en maken we onze stad klimaatrobuuster. Het wordt een bestemming waar geen plaats meer is voor beton en auto’s. We creëren een nieuwe groene ruimte die aansluit aan het bestaande groene lint (as Begijnhofpark – Houtmarkt – Plein – Groeningekouter). Deze opfrissing zal de buurt een kleurrijkere uitstraling bezorgen.

groeningelaan2.jpg
  • jpg

Tijdelijke herschikking van de parking

In een eerste fase herschikken we de parking vanaf 1 september 2020. Momenteel zijn er 118 parkeerplaatsen. Die worden nu gereduceerd tot 40 parkeerplaatsen. De herschikte parking zal bestaan uit 13 Shop & Go-plaatsen, 17 plaatsen t.a.v. bewonersparkeren en 10 plaatsen voor personen met een handicap.Parking Veemarkt (gemiddeld 250 parkeerplaatsen overcapaciteit) kan de daling van het aantal bovengrondse plaatsen gemakkelijk opvangen. Het eerste uur parkeer je gratis.Daarbij reorganiseren we de mobiliteit om de veiligheid van de schoolgaande jeugd en buurt te garanderen.Op vraag van de Sint-Jozefbasisschool wordt een groot deel van de voormalige parking omgevormd tot een ontmoetings- en speelruimte. De school zal die tijdens de schooldagen, tijdens haar rustpauzes en i.f.v. educatieve lessen, die ruimte gebruiken. s’ Avonds en tijdens de weekends kan iedereen genieten van deze vrijgekomen zone.

Experiment en tijdelijke functies

In de loop van de volgende maanden is het de bedoeling om aan de hand van tijdelijke experimenten extra input te geven aan het ontwerpbureau. Ondermeer de jeugddeskundigen van de stad Kortrijk worden ingezet om samen met de school, de buurtwerking en andere spelers uit de buurt te experimenteren met diverse functies. Hieruit moeten de nodige conclusies worden getrokken of die elementen nadien al dan niet worden opgenomen in het definitieve ontwerp.Dat ontwerp wordt opgemaakt door ontwerpbureau Cnockaert uit Wervik.

We maken onze stad klimaatrobuuster

Met de ontharding maken we onze stad klimaatrobuuster. Door de opwarming van de aarde worden we de laatste jaren meer en meer geconfronteerd met extreme weersomstandigheden. Hittegolven wisselen af met overvloedige regenval. Met dit soort van onthardingsprojecten binden we de strijd aan tegen die opwarming. Ontharden zorgt voor minder wateroverlast en koelte tijdens de warme zomermaanden.Basisschool Sint-Jozef is momenteel zelf bezig met het ontharden van hun speelplaats. In afwachting van de afwerking van hun werken kunnen de kinderen van Sint-Jozef spelen op de vrijgemaakte parking en groenzone.

Timing

De tijdelijke herschikking van de parking loopt van september 2020 tot eind 2021. In deze periode wordt het ontwerp van het definitieve park opgemaakt. Vanaf 2022 start de effectieve ontharding op het terrein.

Parking Groeningelaan Kortrijk thv woonzorgcentrum Sint Carolus (copyright: Kortrijk)
  • jpg
Parking Groeningelaan Kortrijk thv woonzorgcentrum Sint Carolus (copyright: Kortrijk)

Info: www.kortrijk.be/groeningelaan

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Schrijf je in en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Meld je aan

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL