Veilig terug naar school in Kortrijk

Verkeersveiligheid absolute prioriteit voor stadsbestuur en politie

Ook in dit ongewone Coronaschooljaar, waar veel extra aandacht gaat naar de gezondheid van onze schoolgaande kinderen, verliest Kortrijk enkele traditionele aandachtspunten niet uit het oog. Een nieuw schooljaar betekent opnieuw veel verkeer in en rond de stad. Zo’n 20.000 kinderen, sommigen voor de eerste keer, vertrekken thuis om zich te voet, met de fiets, bromfiets of mee met de ouders in de wagen in het drukke verkeer te begeven. Dat moet veilig kunnen. Nieuw dit jaar zijn de poule van vrijwilligers die de politie zal bijstaan.

140766051_xl.jpg
  • jpg

Anonieme flitswagens

Elk jaar raken 2.500 schoolkinderen gewond op weg naar of van school. Dat zijn er 14 per dag. Dat zijn cijfers die VIAS vandaag publiceerde. Daarom zet de stad Kortrijk, samen met de politiezone VLAS, sterk in op een verkeersveilig schoolbegin. Vanaf de start van het nieuwe schooljaar worden in de zones 30 in en rond schoolomgevingen dagelijks snelheidscontroles uitgevoerd met een anonieme flitswagen. Ook flitswagens van naburige politiezones worden daarvoor ingezet. Zo kan de politie op piekmomenten tot drie flitsvoertuigen worden inzetten. Het zwaartepunt van de controles ligt ’s morgens bij de start van de schooldag en ’s avonds wanneer de lessen erop zitten. Naast die gerichte snelheidscontroles in schoolomgevingen blijft de politie ook buiten de schoolomgevingen zowel zichtbaar als anoniem aanwezig om roekeloze bestuurders aan te pakken die andere (zwakke) weggebruikers in gevaar brengen.

Aanpak wildparkeren

Sommige ouders willen zo dicht mogelijk bij de schoolpoort parkeren om hun kinderen te laten uitstappen. Ze parkeren daarbij op het voetpad, fietspad of zebrapad. Ze creëren daardoor gevaarlijke verkeerssituaties. De politie zal zichtbaar aanwezig zijn in de schoolomgeving om zo’n parkeergedrag tegen te gaan. Die preventieve aanwezigheid moet in de eerste plaats een ontradend effect hebben. Maar daarnaast zal de politie ook anoniem controleren en hardleerse overtreders beboeten. Parkeren op het voetpad, fietspad of zebrapad zijn tweedegraadsovertredingen die worden bestraft met een boete van 116 euro.

Ook scholieren gecontroleerd

Niet alleen automobilisten, maar ook bromfietsers en fietsers worden in de gaten gehouden en geverbaliseerd waar nodig. Die controles gebeuren zowel in schoolomgevingen als daarbuiten, bijvoorbeeld in de uitgaansbuurten. Vanaf oktober, wanneer de dagen korter worden, zijn ook opnieuw fietslichtcontroles gepland, eerst preventief en sensibiliserend, daarna repressief.

Aandacht voor fietszones

Extra aandacht gaat ook uit naar de fietszones. De maximaal toegelaten snelheid is er 30 km/u, zowel in het centrum van Kortrijk maar ook in de nieuwe fietszones in de deelgemeenten Marke en Heule. Het principe van de fietszones is intussen goed ingeburgerd. Als autobestuurder blijf je dus altijd achter de fietser en als fietser neem je best duidelijk je plaats in op de rijbaan. Een autobestuurder die een fietser inhaalt in een fietszone riskeert een boete van 58 euro.Begeleiding drukke kruispunten

Politieagenten zullen bij het begin en einde van elke schooldag het verkeer regelen op drukke kruispunten en invalswegen waar veel schoolgaande kinderen te voet of met de fiets moeten oversteken. De politie krijgt hiervoor hulp van gemachtigd opzichters die zich engageren om de kinderen veilig de straat te helpen oversteken in de schoolomgevingen. Voor alle duidelijkheid: elke weggebruiker is verplicht de instructies van de gemachtigd opzichters te volgen.

Meer vrijwilligers

Naast de gemachtigd opzichters zullen vrijwilligers een grotere rol spelen in het verkeersbeleid in Kortrijk. Involle coronaperiode deed de PZ Vlas via sociale media een oproep naar vrijwilligers die zich willen inzetten voor verkeerspreventieve en educatieve acties en evenementen voor lagere scholen. Momenteel zijn er al 25 geïnteresseerde kandidaten. Zij zullen o.a. helpen bij campagnes over verkeerspreventie, preventielessen geven, zorgen voor fietslabeling en fietscontroles in scholen en op markten, aanmaken van sleutelplaatjes en fietslabels...

Belangrijke rol voor de ouders

Om verkeersveilige schoolomgevingen te creëren kan de rol van de ouders niet onderschat worden. Zij kunnen hun kinderen gezond verkeersgedrag bijbrengen. Enkele tips die daarbij kunnen helpen:-Zorg dat uw kind goed opvalt in het verkeer. Kies kleurrijke kledij. Zeker in de winter zijn heldere jassen met reflecterende strips ideaal, beter nog is het dragen van een fluohesje. Zeker voor fietsers.-Weeg goed af of uw kind al zelfstandig naar school kan stappen of fietsen. Oefen op voorhand de route in. Controleer of de fiets van uw kind wettelijk in orde is: lichten, remmen...

ZUID_FLUO_1.JPG
  • JPG
140766051_xl.jpg
  • jpg

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL