Help jij mee de Aziatische hoornaar te bestrijden?

De Aziatische hoornaar is inmiddels ook in onze regio wijd verspreid. Slecht nieuws voor onze honingbijen en heel wat andere insecten. Binnenkort worden de koninginnen wakker uit hun winterslaap en beginnen ze met de kweek van de eerste werksters. In het voorjaar willen we daarom zoveel mogelijk koninginnen vangen, want elke gevangen hoornaar is later een nest minder. In samenwerking met de provincie West-Vlaanderen en Regionaal Landschap Leie & Schelde gaat de stad op zoek naar 84 gemotiveerde inwoners die in hun tuin een val willen plaatsen en beheren.

Hoe doen we dat? 

Van februari tot en met april, de periode waarin koninginnen rondvliegen, zetten we vallen uit. Die zijn zo gemaakt dat enkel Aziatische hoornaars erin gevangen kunnen zitten. Stad Kortrijk zoekt gemotiveerde inwoners die in hun tuin zo’n val willen plaatsen en beheren. 

Wat vragen we van jou?

1. Beschikbaarheid in de periode maart – april om je val dagelijks te kunnen opvolgen.

2. Verwerken van de vangst, bijvoorbeeld de gevangen hoornaars even in de diepvries plaatsen of de val openzetten bij bijvangst. Zo kunnen andere insecten ontsnappen. 

3. Diervriendelijk ‘euthanaseren’ van de hoornaars door hen in een klein potje langdurig in de diepvriezer te bewaren. 

4. Bijhouden van de aantallen: aantal gevangen hoornaars + aantal ‘andere gestorven insecten’. Maken en bijvullen van lokvloeistof: cola, een suikerachtig drankje, …

Is dat niet gevaarlijk? Wees gerust, je komt in principe nooit rechtstreeks in contact met actieve Aziatische hoornaars. 

Om onze biodiversiteit in stand te houden, is de bestrijding van de Aziatische hoornaar heel belangrijk. Naast het vernietigen van nesten sinds vorig jaar, zetten we een volgende stap met het uitzetten van vallen. Hoe meer vrijwilligers die helpen, hoe meer kans op slagen! Want elke gevangen koningin, is een groep van 1.000 Aziatische hoornaars minder in de zomer. Bert Herrewyn, schepen van Natuur, Klimaat en Biodiversiteit

Voel je je geroepen? Wil je jouw steentje bijdragen voor de natuur, biodiversiteit én imkerij? Laat het ons weten via www.kortrijk.be/vraagjelokval.

Nest melden

Net zoals vorig jaar kunnen nesten nog steeds gemeld worden en in samenwerking met vespawatch verwijderd worden. Neem op veilige afstand een foto en post deze op www.vespawatch.be. Op www.vlaamsbijeninstituut.be vind je video’s over hoe je Aziatische hoornaars kan herkennen en hoe je de nesten kan melden.

Meer info over de Aziatische hoornaar op: Help de Aziatische hoornaar bestrijden | Kortrijk

logo West-Vlaanderen (002).jpg
  • jpg
regionaal landschap.png
  • png

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL