De voorbije maanden zijn de facturen voor gas en elektriciteit enorm gestegen. Gezinnen ontvangen voorschotfacturen die soms drie keer hoger zijn dan voordien. En het is bang afwachten op de afrekening. Dat brengt veel mensen in financiële problemen. Kortrijk wil niet lijdzaam toezien maar zijn inwoners in deze moeilijke tijden bijstaan. Daarom wordt een nieuw initiatief gelanceerd: het Kortrijks Energiefonds. Het fonds helpt mensen zowel financieel als preventief.
De recente faillissementsaanvraag van de Vlaamse Energieleverancier toont dat de energiemarkt onder zware druk staat. Elk Kortrijks gezin wordt met stijgende energieprijzen geconfronteerd. Gezinnen die er nu nog net in slagen om de eindjes aan elkaar te knopen, kunnen vanaf nu in de problemen komen.
Met het Kortrijks energiefonds willen we niet enkel genezen, we willen ook voorkomen. We kunnen financieel tussenkomen. Maar we kunnen ook samen met de gezinnen onderzoeken hoe we toekomstige facturen kunnen doen dalen door actiever te zijn op de markt, door de woning energetisch te scannen en door zowel gratis ingrepen te doen als te begeleiden bij verbetering van de woning. En sommige gezinnen zullen we ook kunnen helpen bij het verkrijgen van andere sociale voordelen.Philippe De Coene, schepen van Sociale Vooruitgang
Voor 2022 wordt 250.000 euro voorzien voor het Kortrijks Energiefonds, waarvan 87.000 middelen die door de federale overheid ter beschikking worden gesteld. Dus ongeveer 2/3den lokale middelen versus 1/3de federale middelen. Het fonds werd overigens besproken tijdens de komst van federaal Armoedeminister Karine Lalieux. Kortrijk is trouwens een van de eerste centrumsteden in Vlaanderen die zo'n fonds lanceert.
Contacteer je het Energiefonds, dan bekijken onze sociale diensten eerst je huidig energiecontract en gaat men na of er een beter energiecontract mogelijk is, bij dezelfde of bij een andere energieleverancier.
De wijkteams worden inhoudelijk ondersteund door team Energie. Zij zijn de energie-experts van de Kortrijkse sociale diensten. Zo is het team bezig met onder andere de uitrol van minimale aardgaslevering, waarbij 450 van de meest kwetsbare huishoudens met een budgetmeter proactief gecontacteerd worden.
Onze teams kunnen ook op een andere manier de energiecontracten activeren. We volgen bestaande en nieuwe groepsaankopen voor groene stroom en gas op de voet. Indien deze voordelig zijn voor de gezinnen, begeleiden we hen in de inschrijving. Kortrijkzanen die wensen in te schrijven in de eerstvolgende groepsaankoop maar wat hulp kunnen gebruiken, kunnen steeds terecht in het wijkcentrum in hun buurt.
Hoe meer mensen zich inschrijven, hoe voordeliger het aanbod. Deelnemers kunnen gemiddeld tot € 200 per jaar besparen.
Onze Energiesnoeiers (samenwerking met vzw Effect) helpen gezinnen om hun verbruik te verminderen. Hun voornaamste opdracht is het uitvoeren van een gratis energiescan van de woning. Tijdens een thuisbezoek wordt de woning goed doorgelicht en krijgen de gezinnen handige tips om energie te besparen. Ook kom je te weten of bepaalde toestellen teveel verbruiken en worden onmiddellijk een aantal energiebesparende maatregelen genomen door bijvoorbeeld gratis buisisolatie, een spaardouchekop, ledlampen en radiatorfolie te plaatsen.
Onze diensten gaan nog een stapje verder en begeleiden gezinnen naar woningrenovatie en mogelijke financiële tegemoetkomingen hiervoor. Dat gebeurt in samenwerking met het Energiehuis/WarmerWonen, een samenwerking tussen W13 en Leiedal. In onze regio is W13 het door Vlaanderen erkende energiehuis.
Met de huidige energieprijzen kan het zijn dat de gezinnen zelfs na het herbekijken van het energiecontract hun voorschotten en afrekeningen niet meer kunnen betalen. Via een voor de gezinnen eenvoudig sociaal onderzoek wordt nagegaan of ze in de problemen komen om menswaardig te leven. Als dat zo is, komen de gezinnen in aanmerking voor een financiële tussenkomst van het Kortrijks Energiefonds. Dit kan gaan om een tijdelijke overbrugging, een renteloze lening, een tussenkomst in de lopende facturen of een tussenkomst voor energiebesparende maatregelen.
Het sociaal onderzoek is gebaseerd op de referentiebudgetten van het Kortrijks Menswaardig Inkomen. Dat is gebaseerd op de energiefactuur, huur- of woonprijzen, schoolfacturen en alle andere uitgaven waar een gezin mee te maken krijgt.
Eens de gezinnen in contact zijn met de sociale diensten wordt er samen met hen gekeken of ook andere sociale voordelen mogelijk zijn. We merken immers vaak dat bijvoorbeeld mensen met een laag arbeidsinkomen een beroep kunnen doen op voordelen zoals de UiTPAS of zelfs financiële bijpassingen via het Kortrijks Menswaardig Inkomen.
De wijkteams gaan actief op zoek naar gezinnen die hulp kunnen gebruiken. Al onze uitgekantelde diensten worden hierbij ingeschakeld (bvb. ook de brugfiguren in het lager onderwijs). De wijkcentra zorgen voor extra bekendmaking via verschillende communicatiekanalen. Zo gaat er op woensdag 26 januari 2022 om 14 uur een infosessie door in wijkcentrum Overleie waar alle vragen over energieverbruik en het Kortrijks Energiefonds aan bod komen. Inschrijven kan via wijkteam.noord@kortrijk.be of via het onthaal.
De wijkteams zijn het eerste aanspreekpunt. Er wordt best een afspraak gemaakt. We vragen om de jaarlijkse eindafrekening en voorschotfactuur mee te nemen of later te bezorgen. Een overzicht van alle wijkteams is te vinden op www.kortrijk.be/contact-wijkcentra.
Je kan ook contact opnemen met team energie via energie@kortrijk.be of op het nummer 056/24 49 02.
Bevoegd
-
- Philippe De Coene
- Schepen van Sociale Vooruitgang, Zorg en Onroerend Erfgoed
- philippe.decoene@kortrijk.be
- 0477 45 32 32
Kopieer link
https://pers.kortrijk.be/204350-nieuw-kortrijks-energiefonds-helpt-gezinnen-in-het-betalen-van-de-energiefactuurGerelateerde onderwerpen
Gerelateerd nieuws
Kortrijk is solidair met mensen in grote nood
Naar aanleiding van de humanitaire rampen in Soedan, Libanon, Oost-Congo en Gaza, kreeg Stad Kortrijk de vraag voor ondersteuning van verschillende organisaties die mensen wereldwijd helpen in leve...
Kortrijk hijst koestervlag als steun voor gezinnen die een kind missen
Iedereen kent wel iemand die een kind verloor. Om al die gezinnen die een kind missen een warm hart toe te dragen in aanloop naar de feestdagen, organiseert Berrefonds vzw van 6 tot en met 13 decem...
Kortrijk wil weten wat er leeft via DOE-meter
Het grootste onderzoek naar vrijwilligerswerk en verenigingen in België ging begin november van start. Ook Stad Kortrijk doet mee. De ‘DOE-METER’ is een nationaal burgeronderzoek en wil via een bev...
De Langste Taarttafel wint publieksprijs voor beste Belgische buurtproject 2024
Buurtontwikkelaar Matexi heeft gisteravond tijdens de negende editie van de Matexi Award 6 prijzen uitgereikt aan de meest vergroenende en verbindende buurtinitiatieven van België. De Langste Taart...
De Tijdloze Countdown live vanuit Kortrijk
Terwijl er ondertussen massaal gestemd wordt voor De Tijdloze 100 via VRT MAX, maken De Tijdloze, Studio Brussel en VRT Canvas hun plannen bekend om samen af te tellen naar de meest gereputeerde ei...