Expo in Texture: West-Vlaamse winnaars van de Henry van de Velde Awards 2021

Vanaf zaterdag 1 mei kan je in Texture terecht voor een unieke expositie: de West-Vlaamse laureaten van de prestigieuze Henry van de Velde Awards stellen er hun designwerk tentoon. Eén voor één stukken van creatieve ondernemers die vanuit design een positieve impact hebben op de samenleving. De expositie blijft tot 13 juni.

Logo HVDV2021
  • jpg
Logo HVDV2021

De Henry van de Velde Awards zijn de meest prestigieuze designprijzen van België. Flanders DC toont met de Awards aan dat design vandaag in elke vezel van het dagelijks leven verweven zit. Ze bekronen het werk van creatieve ondernemers die vanuit design een positieve impact hebben op onze samenleving en economie. Ook dit jaar dreef creatief talent uit West-Vlaanderen - en dan vooral uit de door UNESCO bekroonde Kortrijkse designregio - boven. Een mooie bevestiging voor deze internationale erkenning van de regio.

Vanaf zaterdag 1 mei kan je hun innovaties in museum Texture ontdekken: de Belgische marktleider in dampkappen en kookplaten Novy, Tim Duerinck en zijn strijkinstrumenten uit vlas, het modulair interieurtextiel Caméléon van Les Monseigneurs i.s.m. Verilin, de laadoplossing Smappee EV Base, de door Pilipili ontworpen wearable Lopos SafeDistance en tot slot het tapijt vlas van Anita Kars voor Casalis. Deze expo is een realisatie van Flanders DC, i.s.m. Texture en Designregio Kortrijk.

Dat Kortrijk een voortrekker is op vlak van design is al lang geen geheim meer. Het is dan ook een eer om nu ook de winnaars van de Henry van de Velde Awards te mogen tentoonstellen in Texture, waar het rijke verleden op vlak van bedrijvigheid en innovatie in onze stad steevast in de kijker staat. Axel Ronse, schepen van cultuur

De West-Vlaamse Gold Award en Award winnaars

1.       Company Gold Award: Novy

Als Belgische marktleider in dampkappen en kookplaten vierde Novy in 2019 het eeuwfeest van zijn merknaam. Het succesverhaal van Novy is grotendeels te danken aan de manier waarop innovatie, kwaliteit, duurzaamheid en design strategisch in het bedrijf verweven zijn. Ondanks de internationale groei vindt de productie nog steeds plaats in België en worden ook alle andere facetten -van productontwikkeling tot dienst na verkoop- in eigen beheer gehouden. Ook in corona tijd stond het bedrijf niet stil. Dit jaar brengt Novy maar liefst vijf nieuwe producten op de markt, waaronder één concept dat grensverleggend zal zijn binnen het nieuwe wonen.

Als nichespeler tussen globale concurrenten zijn wij veroordeeld om te blijven vernieuwen. Novy is compromisloos op dat vlak: we streven naar kwaliteit, duurzame groei met respect voor onze waarden. Carlos Wanzeele, CEO Novy
Novy wins the prestigious Henry van de Velde Awards Gold Award 2021 for Company of the Year

2.       Crafts by Bokrijk Gold Award: Strijkinstrumenten uit Vlas

Deze award gaat naar zinvolle producten of objecten die dankzij design gedreven vakmanschap naar een hoger niveau getild worden. Strijkinstrumenten uit Vlas zijn gemaakt door een eeuwenoude ambacht (vioolbouw) te combineren met hoogtechnologische materialen (vlasvezel) en productietechnieken. Ze werden ontworpen door Tim Duerinck, i.s.m. KASK & Conservatorium van HOGENT en Howest, UGent en FWO.

 

Deze strijkinstrumenten laten toe te dromen over nieuwe klanken en reiken nieuwe toepassingsmogelijkheden aan voor zowel duurzame lokale materialen als voor het ambacht van hun makers. Zo is vlas een ambachtelijk materiaal met een rijke lokale geschiedenis in Vlaanderen. Eenmaal verwerkt tot hoogtechnologische vlasvezel wordt het ijzersterk en ultralicht. Ideale eigenschappen voor een muziekinstrument zoals viool. Het onderzoek voorafgaand aan de productie van de muziekinstrumenten zet vlasvezel op de kaart als ecologisch (en lokaal) alternatief voor andere composietmaterialen zoals carbonvezel of glasvezel. Door dit ijzersterke materiaal worden de instrumenten minder kwetsbaar dan klassieke houten instrumenten. Hoewel de beste violen uit hout zeer lang kunnen meegaan, blijkt hun onderhoud echter zeer intensief. Instrumenten uit vlasvezel vergen minder onderhoud en zijn daardoor beter bestand tegen de tand des tijds. Dat maakt hen op lange termijn goedkoper dan op grote schaal geproduceerde violen die regelmatig hersteld of vervangen moeten worden. Violen uit vlasvezel zijn bovendien veel minder onderhevig aan schommelingen in temperatuur of vochtigheid, waardoor ze voor muzikanten altijd betrouwbaar blijven, zowel binnen als buiten. Het onderzoek is een interdisciplinaire samenwerking tussen designers, muziekinstrumentenmakers, materiaalkundigen en musicologen. De vioolbouwer maakt de instrumenten in vlasvezel volledig met de hand. Dit maakt dat de andere ambachtelijke instrumentenbouwers de productiemethode gemakkelijk kunnen overnemen. En, niet onbelangrijk: een viool met een klankblad uit vlasvezel was overigens de favoriet van experten tijdens wetenschappelijke luisterproeven.

Crafts by Bokrijk Gold Award: Strijkinstrumenten uit Vlas
  • jpg
Crafts by Bokrijk Gold Award: Strijkinstrumenten uit Vlas

3.       Habitat Gold Award: Caméléon

Deze Award zet producten, diensten en systemen voor de woon- en werkruimte in de kijker. Het modulair interieurtextiel Caméléon die Les Monseigneurs in samenwerking met Verilin ontwikkelde, ontvangen een Gold Award, en was ook als winnaar weerhouden in de categorie Crafts by Bokrijk. Elk tapijt is modulair en kan zowel als tapijt, paravent of wandtapijt gebruikt worden.

 

Wat is een wandtapijt vandaag en welke relevantie kan het hebben? De huidige woonruimtes hebben nood aan een modulair systeem en moeten aan veel eisen voldoen. Modulariteit is één van de noden waar Caméléon op inspeelt. Caméléon zijn een reeks grafische ontwerpen ontstaan uit natuurlijke vormen en vertaald naar geweven textiel. De linnen wandtapijten zijn gemaakt om te dienen als wandtapijt an sich, maar kunnen evengoed ingezet worden als gordijn, paravent en tapijt dankzij zijn multifunctioneel, lokaal en duurzaam garen. De wandtapijten zijn genummerde pièces uniques en zijn tijdloos in zowel beeld als in hun multifunctionele toepassing. Afhankelijk van toepassing en sfeer wordt er bewust gekozen voor de juiste grondstoffen, maar wel uit wat beschikbaar is. De beeldtaal is geïnspireerd op de boeiende geschiedenis van de Amish-quilts, waarin kleur, patroon en verhoudingen van geometrie elkaar versterken. Caméléon is het verhaal van Les Monseigneurs en Verilin, dat authentiek vakmanschap, natuurlijke materialen en lokale productie combineert met technologische innovatie. Het unieke karakter van Caméléon is enkel mogelijk dankzij de open mind, het doorgedreven vakmanschap en vooral ook dankzij de vernieuwende technologische mogelijkheden binnen hun productie-eenheid. Het bedrijf streeft de hoogste normen van kwaliteit en esthetiek na voor al zijn producten die het op maat ontwerpt, maakt en verwerkt. Ook bij Les Monseigneurs wordt grafisch design en textielontwerp tot in het extreme uitgediept. Elk product is uniek: Les Monseigneurs zoekt telkens weer naar de juiste effecten om garen dat staat te verkommeren of zelfs ontwaard wordt een toegevoegde waarde te bezorgen.

Habitat Gold Award: Caméléon (copyright: Filip Dujardin)
  • jpg
Habitat Gold Award: Caméléon (copyright: Filip Dujardin)

4.       Business Innovation Award: Smappee EV Base

Deze Award zet innovatieve toestellen, installaties en systemen binnen een professionele context in de kijker. Smappee met de Smappee EV Base was één van de drie weerhouden winnaars. Smappee EV Base is een laadoplossing die toelaat om verschillende elektrische laadpunten te combineren met de energienoden van een aanpalend gebouw. Smappee EV Base is ontworpen door het inhouse Smappee designteam.

 

Voor eigenaars en exploitanten van grote winkel- en bedrijfsgebouwen is het opladen van het toenemend aantal elektrische voertuigen een uitdaging. De huidige elektrische infrastructuur van de gebouwen kan de extra vraag naar energie van elektrische auto's niet aan. Meerdere elektrische auto's tegelijk of op eender welk moment opladen kan leiden tot doorgebrande zekeringen, beschadigde circuits en blackouts. Bovendien is er onvoldoende inzicht in het laadproces en kan zonne-energie niet geoptimaliseerd worden voor de laadsessies. De EV Base van Smappee is een oplaadpunt dat een antwoord biedt op deze uitdaging. EV Base is een totaaloplossing die toelaat om meerdere laadpalen te installeren binnen de bestaande infrastructuur zonder zorgen over de energiebevoorrading van het gebouw. De ingebouwde slimme oplaadfunctie zorgt voor een geoptimaliseerd autoverbruik, DC-lekdetectie, autonome overbelastingsbeveiliging en op maat gemaakte slimme EV-schema's. Bovendien krijgen bedrijven dankzij de ingebouwde Smappee Infinity-technologie vergaand inzicht en controle over het energieverbruik. De EV Base is eenvoudig te installeren en te gebruiken dankzij vaste kabels. Betaling gebeurt via QR-codes en integratie met eMSP. Dankzij de geïntegreerde verlichting en het aanpasbare ontwerp is het EV Base oplaadpunt een meerwaarde voor elke zakelijke parkeerplaats. Naast de automatische geoptimaliseerde aansturing van de energiestromen en optimaal gebruik van zonne-energie, is de laadpaal zelf vervaardigd uit duurzame materialen zoals volkern en aluminium. Deze materialen zorgen ervoor dat ook de laadpaal zelf een hoge duurzaamheid heeft. Daarnaast is de laadpaal goed bestand tegen de weerselementen, schokbestendig en heeft hij een uitstekende brandwerendheid en hoge UV-bestendigheid.

Business Innovation Award: Smappee EV Base
  • jpg
Business Innovation Award: Smappee EV Base

5.       Consumer Award: Lopos SafeDistance

Deze Award bekroont producten binnen lifestyle, voeding en ontspanning die het individuele leven vergemakkelijken. Een van de winnaars is de door Pilipili ontworpen wearable Lopos SafeDistance van Lopos, die perfect de afstand tussen twee werknemers monitort.

 

Op welke afstand moeten collega’s van elkaar werken om zelfs tijdens het bewegen anderhalve meter van elkaar verwijderd te blijven? Tijdens het werk is het vaak moeilijk om de afstand correct in te schatten en te respecteren en zo ieders veiligheid te garanderen. Met SafeDistance van Lopos, een spin-off van imec en de Universiteit Gent, wordt dit echter kinderspel. De wearable meet en rapporteert automatisch de afstand tussen werknemers en verwittigt bij het niet respecteren van de nodige afstand. SafeDistance is een klein, licht en draagbaar apparaat dat in realtime de tussenruimte meet tot aan andere SafeDistance sensoren. Zodra de vooraf geconfigureerde diameter van anderhalve meter niet wordt gerespecteerd, geeft de wearable een geluid -en trilsignaal en gaat er een led branden om je te verwittigen dat er meer afstand nodig is. De ultra wideband technologie zorgt voor nauwkeurige metingen, zonder dat locatie -of persoonsgegevens moeten worden bijgehouden. SafeDistance wordt vandaag over gans de wereld gebruikt, bij kleine KMO's maar ook bij grote fortune-1000 bedrijven.

Consumer Award: Lopos SafeDistance
  • jpg
Consumer Award: Lopos SafeDistance

6.       Habitat Award: VLAS

Een van de drie weerhouden winnaars in deze categorie is het tapijt VLAS van Anita Kars voor Casalis.

Linnen is een duurzaam materiaal dat deel uitmaakt van onze cultuur. Het groeit hier op ons Vlaamse platteland. Kortrijk, gelegen aan de oevers van de Leie, is doordrenkt van de rijke geschiedenis van de linnen- en vlasindustrie. Anita Kars ontwikkelt in samenwerking met Casalis een tapijt waarbij het motief en de manier van fabriceren de positieve eigenschappen van linnen in de verf zetten en de negatieve in positieve zin worden omgebogen. VLAS combineert twee duurzame materialen: wol en linnen. Beide materialen versterken elkaars goede eigenschappen. Wol is volumineus en diep van kleur. Linnen heeft een schitterende glans. De wollen draad is besprenkeld gekleurd (sprinkle dye) met een combinatie van vier tinten. Geen enkele draad is dezelfde. De getufte veerkrachtige wollen vezel duwt de linnenvezel omhoog zodat hij mooi kan stralen. Het contrast in kleur en textuur van beide materialen wordt extra benadrukt door het motief: een lijn geïnspireerd op een onverharde weg in een landschap, naar een beeld van Sarah Moon. Een landschap waar beweging en herhaling in zitten. Een landschap dat de eigenzinnigheid van de materialen en het ambachtelijke tuftproces weerspiegelt. VLAS is beschikbaar in het originele kleurenpalet dat gebaseerd is op de kleuren van materialen die in en om het huis te vinden zijn: hout, beton, terracotta, planten, bomen en daglicht in al zijn facetten. Dankzij de kleurenpondoos met meer dan 40 kleuren, kan de klant ook zelf aan de slag om een customized VLAS tapijt op maat van zijn of haar omgeving te laten maken.

Habitat Award: tapijt VLAS door Anita Kars voor Casalis
  • jpg
Habitat Award: tapijt VLAS door Anita Kars voor Casalis

Oproep Henry van de Velde Awards 2022

Flanders DC lanceerde intussen ook al de oproep voor de Awards van 2022. Bedrijven en ontwerpers met nieuwe innovatieve producten of diensten kunnen die nu reeds indienen. Wie vragen heeft, kan op donderdag 6 mei deelnemen aan een infosessie georganiseerd door Designregio Kortrijk, Howest, Voka-West Vlaanderen en Flanders DC. De infosessie gaat online door van 13 tot 13.30 uur. Registreren kan via eventbrite. Producten of diensten registreren voor de Awards kan via www.henryvandevelde.be.

Praktische info

Henry van de Velde Awards 21

De West-Vlaamse laureaten

1 mei 2021 - 13 juni 2021

Texture, museum van vlas en textiel

Noordstraat 28, 8500 Kortrijk

+ 32 (0)56 27 74 70

www.texturekortrijk.be

texture@kortrijk.be

Openingstijden

di - zo van 10u tot 17u

gesloten op maandag

Tickets

GRATIS < 13 jaar, elke 1ste zondag van de maand, museumpas

€ 4 Groeps- en kortingstarief (min. 15 personen, 65+, studenten)

€ 6 Individueel bezoek

€ 66 Gids

Tickets reserveren is verplicht en kan via www.texturekortrijk.be

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL